Zázvor

Zázvor sa odborne nazýva ďumbier lekársky. Rastlina zázvor, pochádza z Ázie – bližšie z juhu Číny. Táto vzácna rastlina sa používa ako korenie v kuchyni ale aj v lekárstve. Zázvor sa vyznačuje svojou ostrou až štipľavou chuťou, vďaka látke gingerol a kapsaicín. Zázvor je elixírom života. Liečivé účinky zázvoru sú nevídané a preto by nemal chýbať vo Vašom stravovaní aspoň počas zimných mesiacov. Nutričná a energetická hodnota zázvoru, a jeho výborné účinky, ho predurčujú byť aj vhodným pomocníkom pri chudnutí. Ale ani so zázvorom to netreba preháňať. Zázvor stimuluje činnosť srdca a krvný obeh. Používa sa pri prvých príznakoch nachladnutia, alebo chrípky, keď sa cítite unavení, premrznutí a ubolení – zvyšuje potenie a znižuje horúčku, podporuje vykašliavanie hlienu z pľúc. V Indii používajú zázvor aj pri liečbe čierneho kašľa. Zázvor má veľa rôznych účinkov na organizmus z ktorých asi najvýznamnejšie sú vplyv na gastrointestinálny trakt a rakovinové bunky. Jeden gram zázvoru denne vraj znižuje u ľudí pooperačnú nevoľnosť a vracanie a je účinný aj pri tehotenskej nevoľnosti, a to bez ohľadu na to, či sa konzumuje v surovom stave, ako čaj, alebo v kapsliach. Obmedzovať má aj rast baktérie Helicobacter pylori v žalúdku. Zázvor má rovnako ako viaceré iné koreniny účinky ako antibiotiká – usmrcuje baktérie a vírusy.